Brak lako može biti mrak

Jasno je da je brak u krizi. Vidi se na stotinu parametara. Broj rastava se gotovo izjednačio s brojem stupanja u brak. Sve je više brakova koji se ne sklapaju u Crkvi iz razloga što brak kao pravna kategorija biva štura formulacija koji je puno lakše raskinuti. Gdje vidim razlog u tomu. U mjestu upoznavanja, uvjetima ulaženja u vezu. Onu mitsku preriju iz koje vučemo arhetipe za idealan odnos izmeđe žene iz muškarca zamijenili su neki moderniji podiji. Tako muž-jak više nije onaj lovac koji dovlači svježe kopljem probodeno govedo u špilju k ženci koja oslikava zidove kućnim prizorima. Muž je danas aposlutni vladar tek mikro-prostora u koji mu konobar donosi skupocjeno biće, a subota navečer je apsolutno vrijeme u kojem on probada šiju konzumentsko-konzumerističkog mamuta današnjice. Taj privid koji se stvara oko netom kupljene boce Chivasa s nabreklim tricepsom ponad lakta turnutog na okrugli stol omiljenog turbo-folk kluba krhak je preduvjet nečeg što bi se pravno-crkveno trebalo definirati i trajati 30, 40 ili 50 godina. Za tu bocu Chivasa prosječni moderni mužjak je radio 5 dana u tjednu u automehaničarskoj radionici svog ekploatatora, a ne nekim lakim i skupoplaćenim tehnomenađerskim sklapanjima. Nema tu ogromnih staklenih konferencijskih stolova i visinskog pogleda na neonski grad s miomirisima Manhattana.

Život koji bi se trebao u istom intenzitetu iskrivljeno gledati kroz staklo boce Chivasa trebao bi se protegnuti i na ostale dane u tjednu, brzo iščezava. Traje koliko traje boca i delirij pod utjecajem hidroksilne skupine nakon. Moderna ženka, ukoliko nije svjesna tog privida, lako može kapitulirati pred tim post-odgovornim snubljenjem i zagorčati si supružništvo. Olako se lišiti sretnog majčinstva.

U brak se ulazi s pozicije čvrstog, odgovornošću prožetog fundamenta, gdje se armatura popunjava s realnošću života, sa svim poteškoćama koje nosi ponedjeljak ujutro, brisanju guzice novođenčeta i umirućeg, gdje kuhinja nije baš Scavolini već od lokalnog stolara, gdje se dogovara o sadržaju ručka bez škampi i jastoga. U brak se nosi ono što izgradite prije. Stoga treba uvijek uzeti s rezervom ima li mužjak, koji sebe želi prodati na tržištu braka, doma za bocu Kiska. Tomu puno dopridonosi kakvo je društvo. Jednom rečenicom – živimo u društvu privida. Možda čak i civilizaciji privida.

Danas je lako oponašati celebrity svijet, ali jako kratko. Subota navečer, a za one ponešto dubljeg džepa, i petak vikend je klimaks nedostižnog života. Života koji već u ponedjeljak kao da nikad nije postojao i u jutru kojeg moliš dragoga Boga da te ona ne vidi kako kopaš kanale za cijev lokalnog vodovoda ili da si premazan kolomašću na kojoj bi ti i komandos Navy Sealsa pozavidio ili rudar trbuha hladnog Sibira. Lako je danas oponašati neku starletu ili turbo-folk pjevača. Shopping centri nude nešto sasvim pristojno u zamjenu za original kostime. I u tome je i jest problem. Kada novopečeni par prođe onaj jaki utisak prvog dojma i u glave udari realnost života, ono što je krhko vezu održavalo postojanom isčezava brzo poput kratke ljetne noći i već u zoru biva vrijeme za rastanak. Trajni.

Dakle, ono što se u maintreamu reklamira, takav će biti i brak. Ako kroz ekrane televizora i vaših mobilnih uređaja vaše oči bombardiraju krpice koje više otkrivaju nego li skrivaju ili ako vaše zjenice upilje pogled u botoksom izglancano čelo ne baš inteligentne glave, gađaju li vas u zjenice nabrekle bradavice sa silikonskih sisa, sjedaju li vam na facu kardašijanske stražnjice oblikovane fake paparazzijima, takav će biti i brak, a brak je nešto puno više. Brak je nešto što se prestalo reklamirati kroz spotove i reklame, brak je nešto što se nije trebalo ni reklamirati, on je bio prirodna inercija dvaju zrelih osoba s jakom odlukom za živjeti zajedno. U dobru i u zlu. Doma i nebitno gdje na cijeloj kugli zemaljskoj, a ne vani, the vani, i podno disko kugli.

Advertisements

One thought on “Brak lako može biti mrak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s