Što je to s Isusovcima danas?

Bravo! ‘Bravo’ za Petra Nodila, ‘bravo’ za Matu Uzinića (‘hrvatskog Franju‘ kako mu tepa express.hr), ‘bravo’ za ovakve beskičmenjake kojima je katolički aktivizam u približnoj mjeri jednak kao i autoru naslova ovog (vidi sliku dolje) cijelog jednog podliska u VL-u, kojem je Vigilare – ‘radikalizirana vjera’. Protivnici života su vam uvelike zahvalni. Pronašli su i u Crkvi burgiju kojom mogu bušiti glave protivnicima molitve za život i ulijevati im kroz tu rupu ohrabrenje za novo pljuvanje po moliteljima. Nije li zanimljivo što je autorima od svega baš radikalno? Molitveni lanac – 40 dana za život.

Ja stvarno ne znam zašto je bio potreban onaj tekst prvospomenutog Petra Nodila na bitno.netu otprije koji dan pod naslovom ‘Vigilare, Josipović I komunističko-totalitarni mentalitet? Zar je stvarno autor mislio da protivnike Crkve zanima poanta teksta koja govori o bezveznosti Ive Josipovića i bezveznosti tužbe za njegova blebetanja po twitteru? Očito nije mislio, naivac je i nije bio svjestan da će protivnici Crkve izvući samo onaj dio gdje on iznosi svoj osobni animozitet prema Vigilareu, pa možda čak i Vici Batarelu osobno. Nobilo se tu otkriva pa kaže:

Vigilare, naravno, ima demokratsko pravo skupljati novce i tu je Josipović u krivu, i tu se čak može naći i pozitivna moralna poanta u korist Vigilarea, jer oni, za razliku od onih koje Josipović često hvali i podupire ne vuku novac iz proračuna već udrugu financiraju donacijama građana, no, to nema nikakve veze s Gospom.

Te dodaje šećer na kraju:

Dragi Vigilare, uza sve vaše dobre namjere koje vjerujem da imate, nije se loše podsjetiti mudre izreke da je put za pakao popločan dobrim namjerama.

Uh, ovo zadnje je bilo gadno, ali i logički međusobno isključivo – istovremeno vjerojati da nešto ima dobre namjere, a nakon toga do dobro usmjeriti u Pakao. Ne znam, meni je to malo zu viel. Što je Isusovcu Nodilu došlo za kaznu zbog tih zlobnih redaka? Došlo je sa su ga upravo njega protivnici Crkve pronašli za suborca, suborca u ratu protiv života.

Ne bojim se da Petru Nodilu neće doći poziv i od popularnog voditelja Aleksandra Stankovića pa da stane, bok-uz-bok, katoličkim zvijezdama, ili možda ‘normalnim katolicima’ kako to kaže Matija Babić, šef indexa, Tvrtku Barunu i spomenutom dubrovačkom monsinjoru koji tako fino egzistira u gosparskoj simbiozi s Dubravkom gđom. Istanbulskom konvencijom Šuicom, ali i s bivšim pravomoćno osuđenim gradonačelnikom Dubrovnika, Androm Vlahušićem. Kako reče monsinjor na svom fb profiku: ‘Crkva se treba baviti evangelizacijom, a ne politikom.’ Tim se motom očito vodi  pri djelovanju u gradu i župi. Ne talasaj!

Tvrtka Baruna ne treba ni spominjati, dovoljno je reći da se povezao s Eminom Bužinkić, nekakvom gotičarkom iz GI ‘Dobrodošli’, Zelenom akcijom – projekt Biciklopopravljaona, gay-friendly klubom Zagreb 041 – ma, ‘GTF (nije ‘get the fuck off’, ali odabir slova je jasan) – inicijativa za održivi rast’ na konferenciji ‘I get you – prakse lokalnih inicijativa za suzbijanje ksenofobije i rasizma prema izbjeglicama‘ u organizaciji Isusovaca Europe (JRS).

Stvarno više ne znam što bih mislio – jesu li Isusovci diljem svijeta crkveni poslanici liberalne agende ili je Crkva u Hrvata stvarno protiv katoličkog aktivizma a da se ne radi o lumpovanju po Ultri ili koncertom ‘Progledaj srcem’, a kasnije na Severinu ili cajke (čast onima koji ostaju dosljedni)? Zar je stvarno Crkva u Hrvata ta koja katolike šalje u duhovne katakombe iz kojih neće smetati svijetu koji galopira u budućnost, bok-uz-bok Crkvi Vremena, ili će zauzdati sve veći broj Isusovaca da Kristova Crkva bude kamen zaglavni svijeta koji čeka Njegov drugi dolazak? Nije li se Katolička Crkva opekla drugokoncilaškim novotarima poput Karla Rahnera, Hans Urs von Balthasara ili Henrija-Marie de Lubaca? Gdje su im plodovi? Koliko li su samo gorki oni strunuti s krošanja svijeta?

S druge strane, uvijek ostavljam prostor da griješim.

vigilare vl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s