Je li državni tajnik MZOS-a pretjerao? I jest i nije!

Državni tajnik u ministarstvu obrazovanja doc. dr. sc. Matko Glunčić dao je ‘nevjerojatno’ (op.a. navodnici moji) opravdanje: ‘U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas u statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine.’

Dobro, dok nisam pročitao kompletan članak mislio sam da je izjava puno nespretnija nego jest, jer sam uzimao zdravo za gotovo da je na dan testiranja u Hrvatskoj ista praksa kao i u ostatku Europe, odnosno da se učenici svih intelektualnih sposobnosti testiraju. Ali nije, bolji smo! Ako je vjerovati državnom tajniku, Europa primjenjuje jednu pomalo čudnu praksu. Europa, dakle, izostavlja nepopularne prilikom provođenja testa i, naravno, rezultati tako bivaju ‘višima’ nego li jesu. To je, po meni, nepošteno jer bi ipak svi trebali biti zahvaćeni testiranjem po prilagođenim uvjetima, ali ipak da ih se uzme kao ravnopravne u obzir u konačnom zaključku. Normalno je razmišljati da kako se provodi u Hrvatskoj da se tako provodi i svugdje u svijetu jer su učenici po svojim pravima svi isti, bili oni ‘manjinski’ ili oni s posebnim potrebama. Neka se u tom slučaju uspoređuju aritmetičke sredine.

Drugo, nisam niti ću biti politički korektan. Naime, na ukupan rezultat doista utječu djeca s posebnim potrebama spuštajući ga na jednu nižu razinu. Da je državni ministar rekao, misleći na manjine, na romsku djecu koja su nižeg obrazovanja, onda bi to stajalo, ali nije. Rekao je za kompletnu ‘manjinsku’ djecu što je pomalo nespretno.

Bez ikakvih emocija mogu reći da, da, ukoliko se testiraju djeca s posebnim potrebama, rezultati će biti definitivno manji od onih da su testirana samo zdrava djeca, a pogotovo ona uspješnija kako se predlaže diljem Europe da se pojave u školi, odnosno da se lošiji učenici ne pojave, na dan testiranja.

Mene brine nešto drugo. Zaurlala je hrvatska ljevica, zgražaju se nad riječima d.t. Matka Glunčića, traže ostavku i ispriku (ispričao se!), ali kako je ljevica poslovično ili kratke pameti ili kratkog pamćenja, još su si jednom uskočili pod nozdrve. Naime, svi se vi sjećate tkz. ‘referenduma o braku’ ili točnije pitanja Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?, kad je lijeva satirička kamarila sinkronizirano obezvrijeđivala sve one koji su bili za opciju ‘ZA’. Iz njih je isijavala sva paleta mržnje, etiketa, laži, podvala, poluistina, kleveta i ostalih ‘tolerantnih’ smicalica u kojima su majstori zanata. Uz sve to, vlast je otvoreno agitirala za opciju ‘PROTIV’, snimajući promo spotove (HNS) zajedno s ‘neutralnim’ GONG-om koji je na teren poslao 15 ‘volontera’ (primaju ti masan novac), dok je građanska inicijativa UIO poslala 638 stvarnih volontera. Danas je ta vlast u opoziciji i nemaju problema s napadanjem njima nenaklonjenih portala, kao i televizijskih emisija (‘Bujica’, ‘Iza zavjese’ i/li ‘Markov trg’). Tada od njih ni glasa – sve je bilo u redu. Od svega toga, najdublje mi se u sjećanje urezala jedna slika karikaturista Siniše Marekovića koja može zaokružiti ovu priču jer obuhvaća i manjinu (hercegovačku – imena završavaju s ‘o’) i djecu/ljude s posebnim potrebama opisujući ih kao one građane koji će zaokružiti opciju ‘ZA’ na referenedumu.

71774_517521878278878_999748318_n

.

(Jedan detalj – ista ova slika s tekstom, parafraziram, da će ova dvojica sutra, dakle, 1. prosinca, 2013., zaokružiti opciju ‘ZA’, maknuta je s profila dotičnog karikaturista, ali će i ova poslužiti – na istu je temu).

Ako je pretjerao gospodin Državni Tajnik, onda je to ništa više nego li kap u odnosu na ocean lijevog znoja koji obiluje planktonom neprimjerenog vrijeđanja po svim osnovama. I tako iz cjelokupnog arsenala lijevih pera, tipkovnica i kistova. Danonoćno! Vidjelo se odmah ispočetka da gospodin Državni Tajnik ne valja, da je trn u oku, jer ga od prvog dana stupanja na funkciju notorni ljevičarski index.hr naziva neznalicom. Valjda je neznalica jer nije znalica političke korektnosti i ljevičarske mitomanije? Ne znam, i sâm sam neznalica.

Advertisements

2 thoughts on “Je li državni tajnik MZOS-a pretjerao? I jest i nije!

 1. Bijedni pokusaj strawmana – usporedba konkretne osobe na visokoj politickoj funkciji, sa (zamisljenim) predstavnikom ideoloskih protivnika koji je satirist i uopce niti ne mora predstavljati misljenje ljudi koje kakti kritiziras, ali ih je ipak puno lakse napasti kao skupinu na taj nacin i postaviti se visoko.

  Jako slaba argumentacija, malo mi zao izgubljenog vremena za pisanje komentara. No mozda ti pomogne da postanes bolji bloger – manje arogancije i pod silu stiskanja svega u svoje okvire (naravno mora biti hajka zlih ljevicara, ne moguce da je tajnkik npr. sam po sebi imbecil, a o ministru da ne pricamo), a vise razmisljanja o tome kako zaista druga strana razmislja.

  Zalosno je da se toliko zalazes za “svoje” cak i kad je prilicno ocito da su pogrjesili i to sa uzasno jeftinim argumentom “pa ljevicari su gori i oni su krivi za sve!!!”.

  Like

  • Klasni prijatelju, blog je dovoljno dobar da nadutu osobu kakavom se smatraš natjera na komentar. Što se tiče arogancije, nisam zadovoljan – premalo je iste. Argumenti su sasvim dobri, a nisam uključio nekakvu sporednu osobu. Ona je samo lakmus-papir na kojem je svoj trag ostavila ljevičarska interesna soldateska koja je vladala od 2011. do. 2015. To sam i spomenuo, HNS (ministrica vanjskih poslova) je snimila pomotivni spot za opciju ‘PROTIV’ (čitaj sve, na latinici je). Uostalom, važnost satire u političkom diskursu je na jednoj zavidnoj razini. Uzmimo u obzir jednog Beppea Grilla, čovjek je treća politička snaga u Italiji.

   Nisam pri stajalištu da su ljevičari krivi za sve, ne pretjeruj, ali krivi su za gotovo sve.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s