Zašto ja ne mogu biti vegetarijanac? Evo za(š)to!

Neki su se za vegetarijanstvo odlučili pod utjecajem medija, koji, na primjer, obznanjuju da brokula sprječava rak debelog crijeva, a drugi su ga pak prihvatili iz filozofskih i religijskih percepcija. Biti vegetarijancem je danas stanoviti chic cool. To je priča koja se prodaje na poslovnim večerama kad menu dođe u ruke platiša, to je usporedivo sa seksualnim preferencijama gay osoba pa nam svoje krevetne navike guraju pod nos već pri upoznavanju (po mogućnosti spomenu da su gay između imena i prezimena), to je usporedivo s PTSP pitanjem Đes ti bijo devesprve?! nekog vojnog veterana. Vegetarijanstvo je poput šopinga, koji nije isključiva kupnja nekog artikla već i samo buljenje u isti praznih džepova, puno širi od samog konzumiranja hrane. Ono je modni trik – izvana nevidljiv, ali iznutra nametljiv.

Bit ću si komičan pa ću italično navesti sljedeće: ‘Fenomen pečenog janjeta’ je filozofsko pitanje. Zamislite što bi bilo s janjetom da nije nabijeno na ražanj. Bilo bi osuđeno na doživotno povinutu glavu i blejanje. Odraslo bi u bezličnu i krpeljavu ovcu. Ovako je umrlo za viši ideal. Postiglo je višu svrhu. Gotovo mučenik. A što je herojska ta žrtva postigla? Opće veselje djeci Božjoj. Budimo iskreni, pored 99 ovaca, svi mi pogledamo na 100-to janje. A netom na obližnje raslinje u potrazi za idealnim kolcem. Znao je Krist što traži u prispodobi o stotoj ovci što traži. I tko sam ja tu da se suprotstavljam volji Božjoj? Bogu koji je davno s imperativom prišao Petru: ‘Ustani, Petre, pokolji i jedi!’? Jedan prečesto gladan nitkov s dva para očnjaka.

Dakle, zaključi se promptno – volim meso. Stila radi, malo sam se upustio u ovu metafizičku parodiju gore. No stvari su sasvim jasne i ozbiljne. Mnogi su tu urbani argumenti; od onoga da ljudi nemaju bez veze očnjake u ustima do onih, pa čak i empirijski potkrepljenih, da su djeca vegetarijanci najnerazvijenija u odjeljenju (nedostatak vitamina B-12, željeza..). Rasprava o vegetarijanstvu je postala ulični diskurs. Problem je, uz to, što se mane vegetarijanstva vide ispočetka (glad je prečesto iracionalna) i nuspojave se javljaju nekad i 5 ili 6 godina kasnije. Novovjekovna zelena religija nije nimalo zdrava, jer dodatno narušava već ionako već narušeno psihičko zdravlje. To labilni psihičko zdravlje tjera u svoju terminalnu fazu.

Osobno vegetarijancem ne bih mogao biti iz (minimalno) tri racionalna razloga. Prvi je da volim meso.Prošlu Korizmu ufurao sam se u ulogu vegetarijanca predugih 40 dana. Dobio sam 5 kilograma jer sam nediscipliniranom prehranom mesne proteine zamjenio  hranom punom ugljikohidrata. Drobilo se sve i svašta. Pekare su bile moj novi dom. Mogu reći, u cijeli eksperiment sam se upustio podosta nespreman. Nije da sam baš zalazio u zelene kutke nekog od trgovinskih lanaca. Drugi razlog je što je biološka vrijednost (BV) mesa je neusporedivo veća od povrća ili neke loše supstitucije za meso tipa soja ili gljive. Meso ima BV 90+, a o tome sve ispod mesa može samo sanjati. Treći razlog je što apsolutno nemam vremena za biti vegetarijancem. I tu je cijela poanta tog arhetipskog promašaja.

Naime, čovjek, to očnjakoliko biće, je i kreativan. Kao uostalom i svi predatori (kopna). On protučinjenično razmišlja o mogućim opcijama u budućnosti; kako loviti, kako posložiti strategiju lova, proučava dnevni bioritam plijena; kad pije, kad se hrani i gdje, kad i gdje obavlja nuždu, gdje i kad liježe potomstvo. Uglavnom, ima jasne mape ranjivosti svog toplog obroka. Tako je zabilježeno kroz povijest – Tyranosaurus Rex je kreativac, brontosaur nije, sabljasti tigar je kreativac, mamut nije, leopard je kreativac, krava nije.

I sad. Imate tu kravu. Krava nije kreativna životinja, morat ćemo si to ipak priznati. Ona pase travu koja je niskokalorična, i mora provesti cijeli dan na ispaši u borbi s održavanjem svoje tjelesne mase. Toga je ona svjesna. Zna da ne može uloviti ništa osim zalogaja ledine po kojoj ostavlja tragove. Moderne dvonožne krave i volovi nose tapervere pune zelenjave na posao, u kino, na plažu, itd. Dakle, baš kao i one četveronožne krave zalazak sunca dočekuju s neumoljivim forsiranjem žvačnih mišića. Zašto? Jer nemrs nije kompletirana prehrana homo sapiensa. Obradu povrća od organizma ne zahtjeva složene procese razlaganja na aminokiseline, stoga osjećaj sitosti (hormon kolecistokinin) ne traje neke zavidno vrijeme.  Moderni homo sapiens od hranjenja ne pravi hobi; on ima druge hobije, on radi, on proizvodi. Moderan način života traži njegov visok stupanj radne produkcije jer eksploatatori brinu o svojoj tvrtci i radnik koji od svog osmosatnog vremena napravi samo još jednu dnevnu epizodu hranjenja brzo ulazi u područje tehnološkog viška.

Davni pračovjek je bio vegetarijancem, skupljao je bobice nadomak ruku. No, razvitak mozga omugućavao mu je osmišljavanje, apstraktno razmišljanje. Analogno tome, civilizacija je nastala promjenom prehrambenih navika. Skupljači bobica nisu razvili kamene hramove i razvili sofisticirana pisma, već žive po prašumama. Dan danas! U staroj Indiji, meso su jele više kaste, dok su Parije, perači podovi i Oni koje se ne smije dirati najmizernija kasta. Da je čovjek ostao vegetarijanac, njegova moždana kora bi bila kud i kamo ravnija ploča s pokojom brazdom urezanom jedino za prehranjivanje i bili bismo toliko toga dužni povijesti. Ne treba uzimati vegetarijanske strawmane u obzir, pa propagirati neke vegetarijanske genije svoga vremena (Pitagora) jer oni nisu utjecali na razvitak svojega mozga, već tisuće godina njegovih mesoždernih predaka, odnosno svejeda.

Kad uzmemo te činjenice u obzir vegetarijanci su tu u svojevrsnoj lose-lose poziciji:
a) priznat će da nije prirodno za čovjeka, zbog njegovih životnih navika, da bude vegetarijancem i,
b) morat će nekako uvjeriti nevegetarijance da su kreativniji od krave.

Stoga, jedi meso, budi kreativan. Ne budi krava! Uradi nešto.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s